Manganorobot d.o.o

Automatizacija u obradi materijala donela je velike benefite u drvnoj industriji. Poslednja faza procesa proizvodnje u drvnoj industriji, najčešće industriji nameštaja, svakako je završna obrada drveta kojom je potrebno od hrapavih površina sa neravninama postići ujednačenost materijala i pripremiti površinu za dalje procese farbanja ili lakiranja. Robot za šmirglanje, robot za poliranje ili obradu drveta, više nije tako stran pojam domaćim firmama, jer se sve veći broj odlučuje da svoju proizvodnju unapredi kolaborativnim robotima.

– Robot za brušenje, poliranje, šmirglanja, obaranje ivica –

Proizvodne kompanije godinama su koristile robote za rukovanje materijalom, zavarivanje i prskanje boje. Međutim bio je potreban napredak u kontroli sile i mašinskom vidu da bi se oblast njihove primene proširila na specijalizovane zadatke u obradi materijala.

Brušenje, poliranje, šmirglanje, obaranje ivica složene su aktivnosti koje zahtevaju kontrolu sile i davanje robotu čula vida i dodira kako bi se prevazišao izazov varijabilnosti veličine i položaja materijala koji se obrađuje. U tom procesu sposobnost robota da stalno prati putanju rezultira većom konzistentnošću obrade u poređenju sa najveštijim operaterima, što znači manju varijabilnost u kvalitetu obrađenog materijala.

Automatizacija u obradi materijala
Izvor: https://onrobot.com/

Kompanija On robot napravila je rešenje sa ugrađenim softverskim alatom sa HEX senzorom koji proces poliranja i brušenja čine izuzetno jednostavnim i lakim. Daju mogućnost snimanja putanje rukom, zatim programiranja sile i obrtnog momenta i robot se trenutno prilagođava površini dajući savršeno uglačanu površinu.

Kolaborativni roboti kompanije Universal robots daju fleksibilnost, efikasnost i slobodu u procesima uklanjanja ivica, glodanja, brušenja i drugim zadacima u obradi materijala. Takođe, roboti E – serije nude ugrađeni senzor sile za dosledno i precizno postavljanje alata kako bi se smanjio otpad i optimizovao proces.

– Koje su prednosti automatizacije u obradi materijala? –

Automatizacija u obradi materijala nudi niz prednosti koje su u poslednjoj deceniji prepoznate od strane industrije i kako velikih, tako i proizvođača srednje veličine.

Jedna od najvećih prednosti robotske obrade materijala je superiorna ponovljivost u poređenju sa čovekom koji obavlja isti zadatak. Ovo rezultira nižim troškovima vazanim za kvalitet, kao što su otpad, prerada, reklamacije i proizvodima standardizovanog kvalilteta. Uklanjanjem ljudskog faktora alat se troši nižom i predvidljivijom stopom, što dodatno ističe prednost smanjenja potrošnje (habanja) sredstava za rad i njihovog dužeg veka trajanja. Poslovi poput sečenja i uklanjanja ivica često su odgovorni za povrede na radu, te se automatizacijom ovaj rizik svodi na minimum i pozitivno utiče na zdravlje i bezbednost na radu.

Svakako, pored svega navedenog, za mnoge proizvođače upotreba robota u procesu obrade materijala znači i prevazilaženje problema nedostatka veština kod zaposlenih kao i fluktuacije radne snage koja je na ovim poslovima izuzetno visoka.

sander universal
Automatizacija u obradi drveta
Izvor: https://onrobot.com/

– Preporučeni proizvodi za automatizaciju u obradi materijala –

  • On robot sander – brz, jednostavan i fleksibilan alat za obradu materijala
  • Universal robot E serije
  • Quick changer – zamena alata u samo 5 sekundi
  • HEX force – torque sensor – daje čulo dodira vašem robotu
  • Dual quick changer – mogućnost duplih hvataljki

-Koliko je zahtevno koristiti robot za poliranje, šmirglanje i generalno obradu materijala?-

Kada pričamo o zahtevima, rad sa kolaborativnim robotima je daleko jednostavniji od rada sa velikim industrijskim robotima. Ono što daje prednost koleborativnim robotima je mogućnost brze zamene girpera, pa tako u jednom trenutku možete imati robot za brušenje, u sledećem robot za šmirglanje, u nekom narednom robot za poliranje itd. Mogućnost prilagođavanja opreme tazličitim potrebama i zahtevima čini kolaborativne robote daleko jednostavnijim za korišćenje u odnosu na velika industrijske robote. Vaša proizvodnja može biti u potpunosti automatizovana na jednostavan način i u potpunosti prilagođena radu sa zaposlenima, u interaktivnom okruženju.

Ukoliko želite da dobijete više informacija o automatizaciji vaših proizvodnji, o robotima za šmirglanje, poliranje, brušenje i sl, kontaktirajte nas putem mejla i tehničari iz našeg projektnog biroa će napraviti simulaciju ili uživo prezentaciju u našim prostorijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *