Automatizacija u obradi materijala donela je velike benefite u drvnoj industriji. Poslednja faza procesa proizvodnje u drvnoj industriji, najčešće industriji nameštaja, svakako je završna obrada drveta kojom je potrebno od hrapavih površina sa neravninama postići ujednačenost materijala i pripremiti površinu za dalje procese farbanja ili lakiranja.

– Brušenje, poliranje, šmirglanja, obaranje ivica –

Proizvodne kompanije godinama su koristile robote za rukovanje materijalom, zavarivanje i prskanje boje. Međutim bio je potreban napredak u kontroli sile i mašinskom vidu da bi se oblast njihove primene proširila na specijalizovane zadatke u obradi materijala.

Brušenje, poliranje, šmirglanje, obaranje ivica složene su aktivnosti koje zahtevaju kontrolu sile i davanje robotu čula vida i dodira kako bi se prevazišao izazov varijabilnosti veličine i položaja materijala koji se obrađuje. U tom procesu sposobnost robota da stalno prati putanju rezultira većom konzistentnošću obrade u poređenju sa najveštijim operaterima, što znači manju varijabilnost u kvalitetu obrađenog materijala.

Automatizacija u obradi materijala
Izvor: https://onrobot.com/

Kompanija On robot napravila je rešenje sa ugrađenim softverskim alatom sa HEX senzorom koji proces poliranja i brušenja čine izuzetno jednostavnim i lakim. Daju mogućnost snimanja putanje rukom, zatim programiranja sile i obrtnog momenta i robot se trenutno prilagođava površini dajući savršeno uglačanu površinu.

Kolaborativni roboti kompanije Universal robots daju fleksibilnost, efikasnost i slobodu u procesima uklanjanja ivica, glodanja, brušenja i drugim zadacima u obradi materijala. Takođe, roboti E – serije nude ugrađeni senzor sile za dosledno i precizno postavljanje alata kako bi se smanjio otpad i optimizovao proces.

– Koje su prednosti automatizacije u obradi materijala? –

Automatizacija u obradi materijala nudi niz prednosti koje su u poslednjoj deceniji prepoznate od strane industrije i kako velikih, tako i proizvođača srednje veličine.

Jedna od najvećih prednosti robotske obrade materijala je superiorna ponovljivost u poređenju sa čovekom koji obavlja isti zadatak. Ovo rezultira nižim troškovima vazanim za kvalitet, kao što su otpad, prerada, reklamacije i proizvodima standardizovanog kvalilteta. Uklanjanjem ljudskog faktora alat se troši nižom i predvidljivijom stopom, što dodatno ističe prednost smanjenja potrošnje (habanja) sredstava za rad i njihovog dužeg veka trajanja. Poslovi poput sečenja i uklanjanja ivica često su odgovorni za povrede na radu, te se automatizacijom ovaj rizik svodi na minimum i pozitivno utiče na zdravlje i bezbednost na radu.

Svakako, pored svega navedenog, za mnoge proizvođače upotreba robota u procesu obrade materijala znači i prevazilaženje problema nedostatka veština kod zaposlenih kao i fluktuacije radne snage koja je na ovim poslovima izuzetno visoka.

sander universal
Automatizacija u obradi drveta
Izvor: https://onrobot.com/

– Preporučeni proizvodi za automatizaciju u obradi materijala –

  • On robot sander – brz, jednostavan i fleksibilan alat za obradu materijala
  • Universal robot E serije
  • Quick changer – zamena alata u samo 5 sekundi
  • HEX force – torque sensor – daje čulo dodira vašem robotu
  • Dual quick changer – mogućnost duplih hvataljki

Proizvodi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *