Manganorobot d.o.o

Automatizacija procesa rukovanja ( handling ) je sve češći korak na koji se odlučuju male i srednje firme koje se bave proizvodnjom. Odgovor na pitanje zašto je tako, krije se u delikatnosti procesa rukovanja predmetima. Handling, rukovanje materijalom, je koncept koji uključuje različite vrste opreme i aktivnosti. Javlja se svaki put kada se materijal ili proizvod premešta sa jednog mesta na drugo – bilo da se radi o istom odeljenju, u dve odvojene zgrade ili između zgrade i transportnog vozila.

Automatizacija procesa rukovanja 
handling

Međutim, rukovanje ( handling ) materijalom uključuje mnogo više od kretanja proizvoda ili materijala na kratke udaljenosti. Po definiciji, odnosi se na nauku i umetnost zaštite, skladištenja i kontrole proizvoda i materijala tokom njihove proizvodnje, skladištenja, distribucije, potrošnje i odlaganja. Rukovanje materijalom može se smatrati jednom od najkritičnijih aktivnosti unutar organizacije. Loše rukovanje materijalom može imati velike posledice na tok proizvodnje, bezbednost zaposlenih i upravljanje skladištem.

Do pojave automatizovanih rešenja, zbog nedostatka efikasne dostupne tehnologije, sve aktivnosti rukovanja materijalom obavljale su se ručno. Radnici su koristili svoje ruke za podizanje, nošenje i prenošenje materijala i proizvoda unutar skladišta ili zgrade.

Sve veći proizvodni i logistički zahtevi u kombinaciji sa brzim unapređenjima tehnologije doveli su do razvoja različitih tipova rešenja za rukovanje materijalom koja odgovaraju različitim budžetima i potrebama. Preduzeća širom sveta koriste prednosti poluautomatizovanih i automatizovanih sistema za rukovanje materijalom koji mogu doneti ogromne prednosti operativnoj efikasnosti.

Neka rešenja za rukovanje ( handling ) materijalom su samo poluautomatizovana, jer im je i dalje potreban ljudski operater za obavljanje zadataka koji su preskupi ili ih je teško u potpunosti automatizovati. Međutim, sa napretkom u robotici i robotskoj inteligenciji, sve veći broj zadataka rukovanja materijalom se već može rešiti bez ljudske intervencije.

Automatizovani sistemi procesa rukovanja ( handling )

Automatizacija procesa rukovanja ( handling ) materijalom se obavlja automatizovanim sistemima za rukovanje materijalom (AMHS) i automatizovanim transportnim sistemima (ATS). Oni koriste robote i kompjuterizovane uređaje za pomeranje, povlačenje, guranje, podizanje ili skladištenje materijala i proizvoda, značajno smanjujući ili eliminišući potrebu za ljudskom intervencijom.

Automatizovani sistemi se mogu sastojati od jedne mašine ili skupa različitih mašina. Primeri automatizovanih sistema uključuju transportere, slagače, industrijske uređaje za podizanje i liftove i dr. Oni koriste sisteme za praćenje i nošenje predmeta da otkriju materijale ili robu i njihovu lokaciju, usmere predmete na osnovu identifikatora materijala, a zatim ih transportuju. Identifikacija predmeta se postiže korišćenjem različitih sistema za praćenje i materijala.

Kolaborativni roboti za rukovanje materijalom se koriste za automatizaciju fizički najzahtevnijih, najopasnijih, ponavljajućih i monotonih zadataka na proizvodnoj liniji. Unapređivanjem ljudskih sposobnosti, koboti za rukovanje materijalom povećavaju efikasnost proizvodnje kako bi brže isporučili viši kvalitet.

Sposobni da rukuju širokim spektrom nosivosti, kolaborativni roboti se koriste u sve većem broju industrija za različite potrebe rukovanja materijalom. Ove industrije uključuju, ali nisu ograničene na, automobilsku industriju, biotehnologiju, elektroniku, hranu i piće, medicinu, laboratorije, farmaceutske proizvode i poluprovodnike.

Automatizacija procesa rukovanja 
handling

Automatizacija procesa rukovanja ( handling ) – prednosti

Već su navedene neke od najvažnijih prednosti automatizovanog rukovanja materijalom. Međutim, prednosti koje nudi automatizacija rukovanja materijalom su mnogo šire. Evo nekih od najvažnijih prednosti usvajanja automatizovanih sistema u rukovanju materijalima u vašem poslovanju:

  • Automatizacija procesa rukovanja ( handling ) smanjuje rizik od nesreća na radnom mestu. Ručno rukovanje materijalom često uključuje fizičke aktivnosti kao što su podizanje teških materijala, što može dovesti do manjih ili ozbiljnih povreda.
  • Automatizacija poboljšava efikasnost, jer su radnici u mogućnosti da lakše i efikasnije obavljaju svoje zadatke, što ubrzava ukupan proces proizvodnje. Takođe, korišćenje prednosti automatizovanih sistema smanjuje šanse za ljudske greške – na primer, eliminisanje ručne provere liste značajno poboljšava upravljanje zalihama.
  • Činjenica je da robot može da radi bez prestanka, a da se nikada ne umori, što takođe smanjuje rizik od ljudskih grešaka uzrokovanih umorom i monotonim zadacima.
  • Automatizacija štedi novac. Iako je početna investicija u implementaciju automatizovanih sisitema prilično visoka, postepeno će se pretvoriti u značajne uštede. Automatizovano rukovanje materijalom zahteva manje ljudi uključenih u procese, smanjujući ukupne troškove osoblja.

Proizvođači su pod stalnim pritiskom da rade jeftinije, brže, ali i kvalitetnije. Na profitabilnost i produktivnost distributivnog centra ili skladišta u velikoj meri utiče efikasnost i pouzdanost njegovih aktivnosti rukovanja materijalom. Stoga, rukovanje materijalom igra ključnu ulogu u proizvodnim procesima i lancu snabdevanja svake kompanije.

Automatizacija procesa rukovanja ( handling ) predmetima omogućava značajne uštede u troškovima, a istovremeno povećava ukupnu bezbednost na radnom mestu i efikasnost proizvodnje. Pomoću proizvoda i grupe proizvoda koje nude naši partneri, nudimo mogućnost potopune autmatizacije procesa rukovanja predmetima.

Zahvaljujući različitim rešenjima za automatizovano rukovanje materijalom, kompanije mogu značajno da unaprede poslovanje svojih kupaca i profitabilnost kompanije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *