Manganorobot d.o.o

Robotsko zavarivanje podrazumeva stapanje dva materijala zagrevanjem, mešanjem i hlađenjem kroz automatizovani proces. Robotsko zavarivanje je dizajnirano da olakša proizvodne napore zavarivača i procese na proizvodnoj liniji učini jednostavnijim i bržim.

Robotsko zavarivanje
Naziv: Robotsko zavarivanje

U svetu u kome tehnologija napreduje iz dana u dan, proizvodna industrija teži da iskroristi sve prednosti automatizovanih rešenja. S obzirom da su brzina i tačnost dva najvažnija zahteva u proizvodnim operacijama zavarivanja, robotsko zavarivanje je postalo jedan od prvih procesa za čiju se automatizaciju odlučuju kako velike, tako i srednje i male kompanije.  

Mnoge svetske kompanije usvojile su automatizovana rešenja poput robotskog zavarivanja u cilju povećanja konkurentnosti na tržištu, praćenja zahteva povećane tražnje i efikasnog poslovanja. Integrisanje industrijskog robota jednostavan je način za poboljšanje performansi zavarenih spojeva i obezbeđivanje konzistentnosti delova kroz smanjenje potrebe za ručnim podešavanjem, povećanje kvaliteta i smanjenje broja grešaka.

Prednosti robotskih sistema zavarivanja:

 • Tačnost, efikasnost i ponovljivost opisuju primarne prednosti koje idu uz instaliranje robotske ćelije za zavarivanje u radni proces. Povećanje produktivnosti proizvođača širom sveta dovelo je do usvajanja automatizovanih sistema zavarivanja u velikom broju. Kako se broj kvalifikovanih zavarivača smanjivao u poslednjoj deceniji, potreba za automatizacijom u ovoj oblasti je srazmerno rasla. Robotske ćelije za zavarivanje omogućile su povećanje protoka i smanjenje proizvodnih troškova u najrazličitijim radnim okruženjima;
 • Ponovljivost i doslednost u kvalitetu koju pružaju roboti u suprotnosti su sa nekonzistentnim rezultatitma ljudskog rada u oblasti zavarivanja;
 • Smanjenje potrebe za ručnim podešavanjem u proizvodnji, smanjenje broja grešaka na zavarenim spojevima i predvidljivost obima proizvodnje;
 • Povećanje sigurnosti za radnike i smanjenje štetnih uticaja na zdravlje zaposlenih;
 • Integrisanje robota u proizvodni proces jedan je od načina da kompanija postane ekološki prihvatljivija.

Jedno od glavnih pitanja pri razmišljanju o robotskoj ćeliji za zavarivanje tiče se troškova rada. Automatizovane aplikacije mogu biti skupe, ali o tome treba razmišljati dugoročno. Sa porastom potražnje za poslovima zavarivanja, raste i vrednost ulaganja u sopstveni robotski sistem za zavarivanje. Ograničenja uključuju veća kapitalna ulaganja nego za opremu za ručno zavarivanje, potrebu za preciznijom lokacijom i orijentacijom delova, te sofisticiranije uređaje za kretanje luka i upravljanje. Kao takvi, proizvodni zahtevi moraju biti dovoljno veliki da opravdaju troškove opreme i ugradnje, održavanje opreme i obuku operatera i programera za upravljanje opremom.

Robotsko zavarivanje – vrste:

Zbog  velike potražnje u svim industrijama za automatizacijom procesa zavarivanja, robotske ćelije za zavarivanje su dizajnirane za rad sa sledećim vrstama procesa zavarivanja:

 • MIG,
 • ARC,
 • TIG,
 • Tačkasto,
 • Lasersko i
 • Zavarivanje plazmom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *