Manganorobot d.o.o

Web sajt https://manganorobot.rs koristi kolačiće i sličnu tehnologiju kako bi omogućio pravilno funkcionisanje procedura i unapredilo iskustvo o korišćenju aplikacija na mreži. Ovaj dokument pruža detaljne informacije o upotrebi kolačića i sličnih tehnologija, o tome kako ih koristi Manganorobot i kako njima upravljati.

Definicije

Kolačići su kratki delovi teksta (slova i / ili brojevi) koji omogućavaju web serveru da sačuva informacije o pretraživaču (browser) za ponovno korištenje tokom iste posete sajtu (session cookies) ili kasnije, čak i nakon nekoliko dana (persistent cookies). Kolačići se čuvaju prema korisničkim navikama, pomoću jednog pretraživača na određenom uređaju (računar, tablet, pametni telefon).

Slične tehnologije, poput na primer, Web beacons, imaju providne slike ili GIF-ovi i svi oblici lokalnog čuvanja podataka uvedenih sa HTML5 se mogu koristiti da prikupljaju informacije o ponašanju korisnika i korišćenju usluga.

U narednom delu ovog dokumenta govorićemo o kolačićima i sličnim tehnologijama jednostavno koristeći termin kolačići.

Vrste kolačića

Na osnovu karakteristika i upotrebe kolačića možemo razlikovati sledeće kategorije:

  • Strogo neophodni kolačići. Ovi kolačići su neophodni za pravilan rad Manganorobot sajta i koriste se za upravljanje prijavom i pristupom rezervisanim fukcijama sajta. Trajanje kolačića je striktno ograničeno na radnu sesiju (pretraživač je zatvoren), u cilju prepoznavanja, za ovaj ograničeni vremenski period, računara posetioca – preko alfanumeričkog koda generisanog na prvoj sesiji pristupa – kako bi se reprodukovao rezultat testa koji je izvršio korisnik. Njihova deaktivacija je uslovljena korišćenjem usluga dostupnih prijavom. Javni deo Manganorobot web sajta ostaje normalno upotrebljiv.
  • Kolačići za analitiku i učinak. Ovi kolačići se koriste za anonimno prikupljanje i analizu podataka o saobraćaju i upotrebi ovog sajta. Ovi kolačići, čak i bez identifikovanja korisnika, dozvoljavaju da se utvrdi da li se isti korisnik ponovo povezuje u različito vreme. Oni nam takođe omogućavaju da nadgledamo sistem i poboljšamo njegove performanse i upotrebljivost. Deaktivacija ovih kolačića se može izvršite bez ikakvih gubitaka po funkcionalnost.
  • Kolačići za profilisanje korisnika Ovo su permanentni kolačići koji se koriste da se identifikuju (anonimno ili ne) korisničke navike i unapredi njihovo iskustvo u pretraživanju. Web sajt Manganorobot ne koristi kolačiće ove vrste.

Google Analytics

Manganorobot web sajt takođe sadrži određene komponente koje prenosi Google Analitici, usluga za analizu web saobraćaja koju pruža Google, Inc. Takođe, u ovom slučaju, ovo su kolačići trećih lica koji su prikupljeni anonimno za nadgledanje i unapređenje performansi sajta domaćina (kolačići za učinak).

Google Analytics koristi kolačiće da prikupi i anonimno analizira informacije o korišćenju Manganorobot web sajta (uključujući IP adresu korisnika). Ove informacije prikuplja Google Analitika, koja ih potom obrađuje i priprema izveštaje zaposlenima u kompaniji Manganorobot u vezi sa aktivnostima na sajtu. Ovaj sajt ne koristi (i ne dozvoljava trećim stranama da koriste) Google alat za analitiku kako bi nadledao i prikupljao lične identifikacione podatke. Google ne povezuje IP adresu ni sa jednim drugim podatkom koji poseduje Google niti pokušava da poveže IP adresu sa identitetom korisnika. Google može preneti ove informacije trećim licima gde se to zahteva zakonom ili gde takva treća lica obrađuju informacije u ime Googla.

Za više informacija, posetite sajtove ispod:
https://www.google.it/policies/privacy/partners/

Korisnik može onemogućiti rad Google Analitike tako što će instalirati na svom pretraživaču komponentu koja onemogućava rad a koju pruža Google. Da onemogućite Google Analitiku, kliknite na adresu ispod:
https://tools.google.com/dlpage/gaoptout

Trajanje kolačića

Neki kolačići (session kolačići) ostaju aktivni jedino dok se pretraživač ne isključi ili kada se aktivira komanda za odjavu. Drugi kolačići „prežive“ i kada je pretraživač isključen i dostupni su kod narednih poseta korisnika.

Ovi kolačići se nazivaju upornim ili „persistent“ i njihovo trajanje podešava server kada su kreirani. U nekim slučajevima postavljen je rok, a u drugim slučajevima trajanje je beskonačno.

Manganorobot ne koristi uporne kolačiće.

Ipak, pregledajući stranice Manganorobot web stranica, možete komunicirati sa web stranicama trećih strana koji mogu kreirati ili izmeniti trajne i kolačiće za profilisanje korisnika.

Upravljanje kolačićima

Korisnik može odlučiti da li će prihvatiti ili ne kolačiće koristeći opciju podešavanja na ovom pretraživaču.

Pažnja: potpuno ili delimično onemogućavanje tehničkih kolačića može ugroziti korišćenje funkcija sajta namenjenih za registrovane korisnike. Upotrebljivost javnog sadržaja je takođe ugrožena ukoliko se u potpunosti onemoguće kolačići.

Onemogućavanje kolačića „trećih lica“ ni na koji način ne utiče na upotrebljivost.

Podešavanja se mogu definisati posebno za različite web stranice i web aplikacije. Najbolji pretraživači omogućavaju definisanje različitih podešavanja za „imaoce“ kolačića i „treća lica“.

Kao primer, kod pretraživača Firefox, u meniju Alati -> Opcije -> Privatnost, možete pristupiti prozoru za kontrolu gde možete definisati da li ili ne prihvatiti različite vrste kolačića i nastaviti sa njihovim uklanjanjem.

Kontrolor podataka

Manganorobot d.o.o.

Silvija Kranjčevića 6, 11000 Belgrade, Republic of Serbia