Manganorobot d.o.o

Opsluživanje CNC mašina (poput CNC mašina za lasersko sečenje, brušenje i glodanje, struganje i dr.) je proces dostavljanja i preuzimanja delova do i od CNC mašine. Tradicionalno, ovaj posao odrađuje operater, ali vremenom se pokazalo da je ovaj proces naporan zbog stalnog ponavljanja radnji i da je potencijalno opasan za radnike koji bi uz manjak pažnje i fokusa mogli da zadobiju povrede. Istovremeno, proizvođačima je sve teže da pronađu radnike koji su spremni da rade posao operatera uz CNC mašine.

Procesi ručnog opsluživanja mašina su sporiji, neprecizniji i zahtevniji kada ih obavlja čovek, zato se u praksi kao odlično rešenje pokazala automatizacija procesa opsluživanja mašina pomoću kolaborativnih robota za opsluživanje mašina.

opsluživanje CNC mašina
robot za opsluživanje mašina

Kolaborativni robot za opsluživanje mašina

Kolaborativni roboti su se pokazali kao odlično, lako primenljivo i isplativo rešenje za automatizovano opsluživanje mašina. Pre svega, kolaborativni roboti imaju brzu primenu koja smanjuje troškove integracije i omogućava laku primenu kada je potrebno automatizovati neki drugi radni zadatak. Lako programiranje dodatno poboljšava performanse proizvodnje. Još jedna prednost kolaborativnih robota je niža cena u odnosu na velike industrijske robote i kraće vreme isplativosti.

Robot za opsluživanje CNC mašina je u stanju da ponovo koristi programe za ponavljajuće zadatke i oslobodi radnike od nepovoljnog, ponavljajućeg rada. Kolaborativni roboti firme Universal Robots mogu pružiti sve prednosti napredne CNC robotske automatizacije, bez tradicionalnih dodatnih troškova povezanih sa programiranjem robota, podešavanjem i namenskim, zaštićenim radnim ćelijama. Za dodatnu povezanost i jednostavnost primene, opcija Interfejs mašine za brizganje (IMMI) uključuje i modul konektora kontrolne kutije i kabl za povezivanje sa mašinom za brizganje zajedno sa šablonima za programiranje prilagođenim korisniku za brzu i laku primenu.

opsluživanje CNC mašina
robot za opsluživanje mašina

Koji griperi su pogodni za opsluživanje CNC mašina?

Robot za opsluživanje mašina može biti opemljen različitim tipovima gipera, u zavisnosti od materijala od kojeg je napravljen predmet obrade, od pokreta u koje je potrebno postaviti predmet i dr. Iz OnRobot kompanije dolaze griperi različitog tipa i performansi koji su odgovarajući za robot za opsluživanje mašina. Tip robota i gripera koji bi odgovarao za automatizvano usluživanje CNC mašina zavisi od zahteva pojedinačne proizvodne linije i materila od kog je napravljen predmet obrade.

U gipere preporučene za robot za opsluživanje mašina spadaju sledeći:

  • Griperi iz Finger porodice: električni griperi sa hvataljakama razičitih performansi (2FG7, 3FG15, RG2, RG2-FT, RG6);
  • Griper iz vakumske porodice: električni vakumski griperi koji su pogodni za proizvode različitih dimenzija, napravljenih od različitih materijala (VGC10, VGP20, VG10);
  • Magnetni griper MG10 koji odgovara predmetima od metala.
opsluživanje CNC mašina
robot za opsluživanje mašina

Zašto je robot za opsluživanje mašina bezbedniji za rada zaposlenih?

Kolaboriativni robot za usluživanje mašina štiti zaposlene i štedi prostor. Veliki industrijski roboti zahtevaju puno prostora i izolaciju robotskom ćelijom, kako bi bili bezbedni za zaposlene koji se nalaze u neposrednoj blizini. Opsluživanje CNC mašina automatizovano kolaborativnim robotima pruža mogućost da roboti rade u istom prostoru sa zaposlenima, bezbedno. Kada kolaborativni robot za opsluživanje mašina dođe u kontakt sa zaposlenima, bezbednosni sistem ograničava silu delovanja pri kontaktu, zaustavlja dalje kretanje robotske ruke i time sprečava mogućnost nastanka povreda. Osim ove bezbednosne moućnosti, kolaborativni roboti se mogu lako programirati da rade na smanjenoj brzini kada zaposleni uđu u radno okruženje robota, a zatim će povećati brzinu rada kada zaposleni napuste radni prostor robota.

Kako se odlučiti za automatizaciju procesa opsluživanja mašina?

Ukoliko u vašoj proizvodnji posedujete CNC mašine i želite da automatizujete proces usluživanja, možete kontaktirti tehničare iz našeg projektnog birao koji vam mogu dati detaljnije informacije o automatizaciji pojedniačnih procesa u vašoj proizvodnji. Takođe, za vas možemo pripremiti simulaciju ili uživo prezentaciju u našim prostorijama, kako biste se upoznali sa procesima automazitacije pomoću kolaborativnih robota. Za sve informacije ili konsultacije, možete nas kontktirati putem mejla office@manganorobot.com ili broja telefona 034 202 691.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *