Manganorobot d.o.o

Industrijska automatizacija se može široko razumeti kao upotreba kontrolnih sistema i opreme kao što su roboti, razni senzori i računari za rukovanje različitim procesima kojima se ranije upravljalo manuelno. Ovi sistemi funkcionišu bez značajne ljudske intervencije i potrebnog nadzora, što rezultira automatskim funkcionisanjem operacija proizvodnje koje se ponavljaju. Proces automatizacije obično uključuje uređaje kao što su računari, roboti, PLC-ovi (programski kontroleri logike), PAC-ovi (programski kontroleri za automatizaciju) i različiti industrijski komunikacioni sistemi.

Industrijska automatizacija
Izvor: https://eco-smart.biz/ung-dung-iot-nha-may-thong-minh-smart-factory/

Dok mehanizacija dolazi kad god se zadatak obavlja pomoću alata, automatizacija znači da mašine i logičke komande programiranja u potpunosti preuzimaju zadatke koje su obavljali radnici. To znači da rešenja za automatizaciju predstavljaju drugi korak dalje od mehanizacije.

U početku, glavna svrha automatizacije bila je povećanje nivoa produktivnosti i smanjenje troškova povezanih sa proizvodnjom, kao što su plate zaposlenih i beneficije. Međutim, zahvaljujući napretku tehnologije koja se koristi u automatizaciji, prednosti ovih sistema su već danas mnogo šire. U nastavku su navedeni glavni razlozi zbog kojih se kompanije odlučuju da započnu proces industrijske automatizacije.

Prednosti industrijske automatizacije:

  • Visoka produktivnost: Proizvodne kompanije mogu da zaposle stotine radnika i da rade tri smene kako bi povećale ukupnu stopu proizvodnje. Roboti, s druge strane, mogu da rade 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji konstantnim i kontinuiranim tempom, što dovodi do značajnog poboljšanja ukupne produktivnosti kompanije.
  • Poboljšan kvalitet proizvoda: Industrijski roboti ne doživljavaju umor ili pad koncentracije. Oni su u stanju da završe čak i najmonotonije i ponavljajuće zadatke beskonačno mnogo puta na potpuno isti način. Stoga pomažu u otklanjanju ljudskih grešaka i održavanju doslednog kvaliteta proizvoda.
  • Visoka fleksibilnost: Implementacija novog zadatka u tradicionalnom proizvodnom lancu zahteva sate i sate obuke operatera, a čak i nakon toga, potrebno je neko vreme dok se operateri ne naviknu na novi proces. Sa druge strane, u zavisnosti od tipa automatizovanog rešenja, neki tipovi robota mogu lako da se reprogramiraju kako bi izvodili nove operacije. Nakon toga, optimizovani procesi i metode mogu odmah da se sprovedu u procesu proizvodnje, što rezultira malim ili nikakvim trenutnim padom u obimu.
  • Preciznije informacije: Ručno prikupljanje podataka je podložno ljudskim greškama i samim tim može rezultirati dodatnim troškovima. Sa industrijskim sistemima automatizacije, koji automatski prikupljaju podatke, menadžeri mogu da dobiju detaljne i tačne metrike onoliko često koliko je potrebno. Tačnost informacija omogućava menadžmentu da donosi ispravne odluke.
  • Smanjenje troškova: Prilično visoke početne investicije uključene u implementaciju industrijske automatizacije rezultiraće najpre značajnim uštedama u troškovima plata operatera. Kada robot bude na mestu, jedini troškovi su energija potrebna za proces proizvodnje i troškove održavanja. Pored toga, roboti optimizuju proces proizvodnje i samim tim, rizik od prekida u isporuci koji bi mogao da dovede do dodatnih troškova sveden je na minimum.
  • Bolja bezbednost: Na kraju, ali ne i najmanje značajno, industrijska automatizacija ima ogroman uticaj na poboljšanje bezbednosti radnih mesta i zdravlje zaposlenih. Mnogi industrijski procesi podrazumevaju rad u lošim uslovima. Roboti imaju sposobnost da se neometano bave svim opasnim zadacima, kao što su manipulacija teškim predmetima, rad sa opasnim hemikalijama ili na povišenim temperaturama.

Industrijska automatizacija – izazovi:

  • Visoka inicijalna investicija: Prelazak sa tradicionalnog načina poslovanja na automatizovana rešenja zahteva visoka inicijalna ulaganja u opremu i obuku zaposlenih za rad. Međutim, posmatrajući dugoročno, ova investicija koja donosi brojne prednosti i uštede, a vrlo često i rast obima poslovanja, postaje brzo isplativa.

Sve veća potreba da se optimizuje utrošak resursa, kao što su vreme, novac, zalihe, radna snaga nameće potrebu za uvođenjem industrijske automatizacije u proizvodnju i druge sektore. Korišćenje najsavremenijih tehnologija na tom putu dovodi do optimizacije resursa i znatne uštede u troškovima.

Trend je da se sve veći broj aktivnosti u proizvodnim firmama može automatizovati, a oblasti glavne primene rešenja iz industrijske automatizacije su: poliranje, zavarivanje, šmirglanje, farbanje, paletizacija, rukovanje, kontrola kvaliteta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *