Manganorobot d.o.o

Automatizacija prehrambene industrije kolaborativnim robotima omogućila je ovoj industriji da ode korak dalje i da kroz korišćenje novih tehnologija ispunjava standarde, ostvaruje viši kvaliteta krajnjih proizvoda, permanentne uštede i viši nivo ukupne efikasnosti poslovanja.

Automatizacija prehrambene industrije

Kolaborativni roboti našli su široku primenu u proizvodnoj industriji, a u prehrambenoj industriji se, pored primene u samom procesu proizvodnje, posebno ističe njihova primena u oblasti pakovanja, manipulacije, kontrole i paletizacije. Činjenica da su u kolaborativni roboti u potpunosti bezbedni za rad u ljudskom okruženju, jednostavni za rukovanje i prilagodljivi za rad u drugim oblastima, učinila je njihovu integraciju u postojeće proizvodne linije lakom i brzom. Takođe, primena kolaborativnih robota u prehrambenoj industriji oslobodila je zaposlene od rizičnih i fizički zahtevnih poslova.

U prehrambenoj industriji, zbog često izražene sezonalnosti i varijabilnosti posla, posebno se ističe mogućnost da koboti danonoćno obavljaju određenu aktivnost, što ne iziskuje nikakve dodatne troškove, upošljavanje dodatnih radnika ili uvođenje treće smene.

Primena kolaborativnih robota u različitim branšama prehrambene industrije

Automatizacija prehrambene industrije nudi prednosti koje možemo posmatrati posebno u odnosu na branšu.

U firmama koje se bave proizvodnjom praškastih proizvoda, proizvoda pakovanih u tegle ili drugu ambalažu, izazov je automatizovati ručno pakovanje u kutije i pronaći rešenje koje će nesmetano funkcionisati sa drugim mašinama, kao i sa zaposlenima, bez potrebe za bezbednosnim instalacijama.

Mesna industrija je u okviru prehrambene industrije , prema istraživanju, najopasnija industrija za rad zaposlenih. Automatizacija prehrambene industrije učinila bi mesnu industriju bezbednijom za zaposlene.

Firme koje zahtevaju posebne fizičke uslove, poput industrija za proizvodnju smrznute hrane, njeno pakovanje i distribuciju, lako pronalaze odgovore na specifične zahteve u instalaciji kolaborativnih robota, što rezultira povećanjem produktivnosti, lakšom organizacijom i manjim izlaganjem zaposlenih niskim temperaturama ili drugim delikatnim fizičkim uslovima rada.

Određene sekcije prehrambene industrije imaju sezonski karakter, poput prerade voća i povrća. Velike potrebe za radom snagom u jednoj sezoni i manje potrebe za radnom snagom u nekoj drugoj sezoni, daju prostor za automatizaciju kolaborativnim robotima. Kada je obim posla povećan, kolaborativni roboti mogu raditi u tri smene, svakodnevno, bez prestanka, ne zamarajući se, pritom dajući potpunu efikasnost i produktivnost, dok za vreme perioda sa manje posla, primena kobota u prehrambenoj industriji ne predstavlja finansijski rashod. Bilo da se radi o skreniranju, slaganju ili pakovanje hrane, koboti su na čelu transformacije prehrambene industrije. Oni su postali treća ruka zaposlenih u proizvodnji koja preuzima fizički zahtevne i rizične poslove, pružajući zaposlenima vreme za važnije poslove.

Automatizacija prehrambene industrije postala je jednostavnija i brža primenom kolaborativnih robota prizvođača Universal robots i palate proizvoda kompanije On robot koja sadrži alate sa širokim spektrom primene u različitim sekcijama prehrambene industrije, uključujući električne i vakumske gripere. Ovi proizvodi nude bržu i jednostavniju automatizaciju procesa kao što su pakovanje, kontrola kvaliteta, manipulacija namirnicama, paletizacija i sl.

Automatizacija prehrambene industrije – iskustva kompanija

Automatizacija prehrambene industrije kolaborativnim robotima beleži veliki broj pozitivnih iskustava. Kompanija čija je delatnost proizvodnja i pakovanje praškastih namirnica, automatizovala je zadatke koji se često ponavljaju. Tri kolaborativna robota pomažu tokom kontrolisanja glavnih sekcija proizvodnje, koristeći hvatače za podizanje oko 45000 kontejnera sa različitim namirnicama i skeniranje njihovih bar-kodova. Pre primene Cobot UR10, Universal robots kompanije, kesice praha ručno su pakovane u kartonske kutije. Automatizacija ovog procesa omogućila je efikasniju organizaciju i pojednostavljenje procesa za zaposlene, kao i eliminaciju zamora i fizički napornih poslova, poput podizanja tereta.

U prehrambenoj industriji, izuzetno je važan kvalitet proizvoda i njihova besprekorna dalja prerada i distribucija. Hvatanje već upakovane hrane i njena priprema za transport stvar je delikatnosti dodira i preciznosti – kriterijuma koje lako mogu zadovoljiti kolaborativni roboti i izbor odgovarajućeg gripera.

Automatizacija prehrambene industrije
Izvor: How collaborative robots transform the food industry (universal-robots.cn)

Automatizacija prehrambene industrije daje velike benefite, jedan od njih je povećanje produktivnosti, što možemo sagledati i na primeru firme koja se bavi pakovanjem i distribucijom jaja. Kolaborativni robot Universal robots firme, UR5 sa pneumatskim hvataljkama, odgovoran je za slaganje kartona od po 10 jaja u kutije koje konačno sadrže 1440 jaja. Ovakvim tempom kolaborativni robot za jedan sat spakuje 15000 jaja, bez grešaka u pakovanju i rashoda.

Isplativost primena kolaborativnih robota u prehrambenoj industriji

Studija koja je sprovedena u slučaju firme koja se bavi proizvodnjom, pakovanjem i distribucijom praškastih namirnica ukazuje na činjenicu da je firma isplatila ulaganje u automatizaciju kolaborativnim robotima u periodu od 6 meseci. Automatizacija prehrambene industrije i svi benefiti koje kolaborativni roboti nose sa sobom, rezultirali su da mnoge kompanije širom sveta prihvataju kolaborativne robote i korsite ih u svojim postrojenjima.

Isplativost kolaborativnih robota se ogleda i u pogledu uštede vremena, jer roboti mogu raditi 24 h dnevno, 7 dana u nedelji, bez prekida i zamaranja, pružajući punu produktvinost i efikasnost. Automatizacija prehrambene industrije kolaborativnim robotima pruža proizvođačima pristup svim prednostima nepredne robotske automatizacije, bez dodatnih troškova povezanih sa industrijskim robotima, kao što su otežano programiranje, dugo podešavanje i potreba da se radna ćelija zaštiti. Ovo automatizaciju čini pristupačnom i brzo isplativom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *